Doe de vingertopjes test

Drink jij genoeg water? Dat is een van de eerste vragen die ik aan de mensen in mijn omgeving stel als ik hoor dat ze fysiek ongemak ervaren. Zelf ben ik al geruime tijd een behoorlijk fanatieke waterdrinker. Ik kan je daarover veel vertellen maar nu bespreek ik alleen de vingertopjestest.

Het aanpassen van mijn manier van eten begon toen Luca 11 jaar was, inmiddels ben ik dus al 9 jaar verder. Door omstandigheden moest ik veranderen en ben aan de basis beginnen: hoe wil ik mij – en de mensen om mij heen – voeden. Het is een lang verhaal geworden.
Een van de gemakkelijkste aanpassingen was het vergroten van het aantal glazen water dat ik elke dag dronk. Later, tijdens een bezoek aan Gaby, wees ze mij op een grappig trucje. Zij was op dat moment docente en eigenaresse van een groothandel in nagelverzorgingsproducten. Ze had dus heel veel handen vastgehouden. Ze drukt heel kort op het topje van haar vinger en laat me zien hoe snel haar huid zich vanuit ‘ingedrukt’ herstelt naar licht gebolt. Ze vertelt me dat je aan de snelheid waarmee dit gebeurt kunt aflezen of het lichaam voldoende water bevat. Ik moest lachen. Een heerlijk trucje.

Uit hoeveel procent water besta jij?

Ons lichaam en de cellen erin bestaan voor het grootste deel uit water. Het percentage is afhankelijk van leeftijd en geslacht*. Een goed functionerende en gevulde cel is permeabel – doorlatend – en staat mooi bol. Net als de topjes van mijn vinger. Hoe is het met jouw vingertopjes?

Bron: Hoeveel van je lichaam is water

Water verbindt alles.