Koud douchen

Al meer dan 5 jaar douche ik koud af. Hoe werkt dat in de praktijk? Heel simpel. Ik stap onder de douche. Ze de kraan op een lekkere warme temperatuur en na ongeveer anderhalve minuut draai ik de warme kraan helemaal uit. Ik laat het water over mijn hoofd stromen, strijk onder mijn oksels en buig naar voren waarbij het rechtstreeks op mijn onderrug landt en over mijn benen. Dit herhaal ik nog 2 keer waarna ik de kraan uitzet. Elke ochtend toch weer een uitdaging maar elke ochtend doe ik het en stap ik geprikkeld en vol energie uit de douche. Koud heb ik het dan niet. Juist het tegenovergesteld.

Ik zelf heb niet voldoende kennis van de voordelen van koud douchen maar ik weet dat het mijn immuunsysteem stimuleert. Daarnaast heb ik, sinds ik dit doe, nooit meer last van pijn in mijn onderrug hetgeen toch een redelijk aanhoudend probleem was tot die tijd. Ik stel me voor dat mijn bloedcirculatie stimuleert hetgeen het lichamelijke herstel bevordert.

Wim Hof kan je ongetwijfeld meer vertellen over koud douchen. Onderzoek en probeer het zelf. Ik ben ervan overtuigd dat het je goed doet.

NS
Ik denk dat het een nadeel heeft en dat is de reactie van de spijsvertering. Door de koude prikkel kan het zo zijn dat de hersenen de spijsvertering het signaal geven te stoppen. Zelf heb ik er niet echt last van omdat ik in de ochtend niet eet en alleen water drink tot een uur of 11 maar ik kan me voorstellen dat het voor een stevig ontbijt een remmende werking heeft op de spijsvertering.